Alex Wilkie Nature Reserve

Public

A small eco visitor centre championing environmental heritage & biodiversity education

Asset 1 Read More
Located at Alex Wilkie Nature Reserve, a 2.56 hectare parcel of untouched heathland in Springvale South, this small new visitor centre has been designed around providing on-site facilities for bio-diversity education to nearby residents, school groups & early learning centres.

Surrounded by suburban housing, the site is one of the last remaining parcels of land in the city with natural vegetation that once covered the Melbourne sand-belt region.

Comprising staff areas, an interpretive education space, storage & amenities areas the architecture is low-slung in the natural heathland setting. The project is designed around a disguised elevation to the suburban streetscape, but when elevated to nature, it reveals, shapes & opens itself to the expansive natural surrounds. Two leaf-like roofing shapes carefully frame the natural vistas & provide passive shading with natural light & ventilation filtering into these internal spaces.

The layered sequence of internal & external spaces, varied with areas for interpretive learning presents a focus on issues of environmental sustainability & heritage - encouraging visitors and locals to further develop an understanding of this unique place and its natural surroundings.
Project In Progress
Client City of Greater Dandenong
Location Springvale South
Construction Progress
Construction Progress